Vandaag heb ik voor het eerst in twee jaar weer een heerlijke wandeling kunnen maken zonder pijn. De route rond de Hekslootpolder tussen Haarlem-Noord en Spaarndam, een tocht van 5 kilometer, bracht me door weidse velden, langs het Spaarne en over rustige paden. Het was niet alleen een mooie wandeling door de natuur, maar ook een persoonlijk hoogtepunt: ik heb eindelijk weer pijnvrij kunnen wandelen na het lange gevecht met hielspoor.

wandelen zonder hielspoor pijn

Wat is Hielspoor?

Hielspoor is een vervelende en vaak pijnlijke aandoening die optreedt wanneer er een verkalking ontstaat aan het hielbeen, precies op de plek waar de peesplaat (fascia plantaris) onder je voet aan het bot vastzit. Wanneer deze peesplaat langdurig onder spanning staat, bijvoorbeeld door veel staan, wandelen of hardlopen, kan er kleine schade ontstaan aan de aanhechting van de pees aan het bot.

Dit leidt tot irritatie, ontsteking en uiteindelijk de vorming van een verkalking of botuitsteeksel aan het hielbeen, wat we hielspoor noemen. Dit kan irritatie en ontsteking veroorzaken, wat vooral pijnlijk is bij het opstaan in de ochtend of na lang zitten. Voor velen, zoals ik, betekent het een aanzienlijke beperking in dagelijkse activiteiten zoals wandelen of sporten.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van hielspoor zijn onder andere:

  1. Overbelasting: Veel wandelen, hardlopen of staan op harde ondergronden kan hielspoor veroorzaken.
  2. Slechte schoenen: Schoenen zonder goede ondersteuning of demping verhogen het risico.
  3. Overgewicht: Dit verhoogt de druk op de voeten en pezen.
  4. Slechte looptechniek: Onjuiste loopstijl kan leiden tot extra belasting van de peesplaat.
  5. Strakke kuitspieren of pezen: Dit verhoogt de spanning op de peesplaat onder de voet.

De pijn die met hielspoor gepaard gaat, komt niet altijd door het botuitsteeksel zelf, maar vaak door de ontsteking van de omliggende weefsels.

Wat kun je doen tegen Hielspoor?

Hielspoor kan lastig te behandelen zijn, maar er zijn een aantal methoden die kunnen helpen de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen:

1. Rust en aanpassing van activiteiten: Het vermijden van zware belasting van de voeten is cruciaal. Dit betekent vaak tijdelijk stoppen met wandelen, hardlopen of andere activiteiten die de voeten zwaar belasten.

2. Goede schoenen: Het dragen van schoenen met voldoende demping en ondersteuning is essentieel. Bij mij heeft dit een wereld van verschil gemaakt. Twee maanden geleden ben ik begonnen met het dragen van sneakers van Sketchers, die bekend staan om hun comfort en schokdempende zolen. Dit heeft mijn herstelproces aanzienlijk versneld.

3. Rekoefeningen: Het doen van specifieke rekoefeningen voor de peesplaat onder de voet kan helpen om de spanning te verminderen en de pijn te verlichten. Een fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden.

4. Steunzolen of hielkussens: Soms kunnen speciale zooltjes of kussens in de schoenen helpen om de druk op de hiel te verminderen.

5. Fysiotherapie en massages: Dit kan helpen om de pezen en spieren rondom de hiel te versterken en te ontspannen, waardoor de pijn afneemt.

Mijn herstel en de wandeling

In de afgelopen twee jaar heb ik verschillende behandelingen geprobeerd. Uiteindelijk was het de combinatie van rust en het dragen van de juiste schoenen die de grootste impact had. De Sketchers-sneakers, die ik nu twee maanden draag, hebben ervoor gezorgd dat ik mijn wandelingen langzaam kon hervatten. En vandaag kon ik eindelijk weer een volledige route van 5 km lopen zonder pijn!

De Hekslootpolder

De Hekslootpolder is een prachtige plek om te wandelen. Het rustige polderlandschap, het gezang van vogels en de weidse uitzichten zorgen voor een perfecte ontsnapping uit de dagelijkse drukte. Met dit persoonlijke succes hoop ik weer vaker op pad te gaan en mijn passie voor wandelen te herontdekken, zonder de pijn die me zo lang heeft tegengehouden. De Hekslootpolder ligt vlak achter mijn huis, dus wandel ik daar wel vaker. In deze blog schreef ik al eerder over het wandelen in de Hekslootpolder [Klik hier].

Als je zelf last hebt van hielspoor, blijf dan hoopvol. Met de juiste aanpak, wat geduld en de juiste schoenen kun je misschien ook weer pijnvrij genieten van mooie wandelingen. Wat ik wel merk van twee jaar niet meer langere afstanden wandelen is dat mijn spiermassa en -kracht zijn afgenomen, ik in gewicht wat ben toegenomen en dat ik weer van voor af aan moet beginnen met het opbouwen van mijn conditie. Het goede nieuws is dat je met regelmatige, geleidelijke training de spierkracht en -massa weer kunt opbouwen en beginnen met afvallen van het overgewicht. Wandelen is een uitstekende manier en ik ben echt heel blij dat ik dat nu weer pijnvrij kan gaan doen. Weer beginnende met de rek- en strekoefeningen, die ik in dit artikel beschreef [Klik hier] en met een goed wandelschema, zie ik de toekomst wel weer zonnig in.

Afsluiter Outdoors

Affiliate disclaimer:
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van je aankoop en het kost jou echter niets extra’s. Deze commissie helpt mij wel om deze website te kunnen blijven houden.