Iedereen wil wel eens een mooie reis maken en vaak bij het zien van mooie foto’s, bij een prachtige reis film, bij de belevenissen die iemand verteld of bij het lezen van een blog over reizen, komen vaak de eerste gedachten naar boven. Dan krijg je zin om ook een reis te gaan maken, althans dat heb ik wel vaak. Hoe mooi lijkt het niet om door de bergen te wandelen, of op zo’n savanne op safari? Beren in Alaska te bekijken, om met een vlot een rivier in Zweden af te zakken of een stedentrip in Japan, om maar eens wat te noemen. Leuk allemaal die eerste gedachten, lekker weg mijmeren en je ziet het als een film voorbij gaan, waarin je zelf de hoofdrol speelt. Maar hoe ga je dat dan daarna aanpakken bij de voorbereiding?

Dit is het tweede deel in een reeks van acht delen, waarbij ik je mee wil nemen in het plannings- en voorbereidingsproces voor een goede reis of wandeltocht. En zo hoop ik dat het jou ook zal helpen in de planning en voorbereiding van jouw reis of wandeltocht. Lees bij dit artikel ook het woordje reis ook als wandeltocht.

Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het organiseren van een reis. Want bij die eerste gedachten krijg je vaak ook de vragen, zoals: waar gaat de reis naartoe, met wie ga ik die reis maken, neem ik mijn kinderen mee, willen die überhaupt wel mee, heb ik voldoende geld voor de reis? Of hoe zit het met de verzekering, met mijn uitrusting en wat komt er nog meer bij kijken? Etc. Zo’n reis doe je niet zomaar even, daar komt toch echt wel wat meer bij kijken en het is dan ook heel belangrijk dat je tal van gedetailleerde plannen maakt.

De enorme omvang van zo’n project kan daarna zeer ontmoedigend lijken, wanneer je hierover voor het eerst nadenkt. Maar als je alles stap voor stap doorneemt zal de planning een stuk makkelijker te verwerken zijn en zul je snel merken dat je de meeste vraagstukken alvast makkelijk kunt oplossen.

Alleen reizen

Inmiddels heb je bij deze eerste gedachten al een beetje een idee waar je naar toe zou willen gaan en wat je zou willen gaan doen tijdens de reis. Maar ga je alleen of kies je ervoor om met een groep mensen te gaan? Veel mensen houden van de vrijheid om alleen te reizen en genieten van het aangaan van nieuwe uitdagingen en het zien van nieuwe plekken met alleen zichzelf als gezelschap. Als je de gedachte aan groepsreizen haat, met alle betrokken organisaties, de onvermijdelijke persoonlijkheidsconflicten en het gebrek aan spontaniteit, dan is het de moeite waard om deze optie te overwegen. Als je kiest om alleen te reizen, dan wordt er wel het een en ander van je gevraagd en zijn er ook wel zaken waar je rekening mee zult moeten houden. De reis kost misschien iets meer als je alleen gaat en waarschijnlijk sjouw je ook wat meer spullen mee, dan wanneer je met een groep gaat. Verder komen termen als zelfredzaamheid, zelfvoorzienend en zelfvertrouwen ook aan bod.

Ik kom hier nog op terug

Reizen met een groep

Als je kiest voor een groep, dan zul je na moeten denken over het aantal mensen met wie je de reis wilt gaan maken. Bijvoorbeeld met je gezin, familie, vrienden of met een aantal gelijkgestemden. Bij een grote groep is het een goed idee om een leider aan te wijzen. Kies je reisgenoten met zorg en houdt in gedachten dat mensen verschillend reageren bij verschillende situaties en zeker onder druk.

De groep zou flexibel moeten zijn, met ongeveer de gelijke instelling en ongeveer hetzelfde uithoudingsvermogen. Dat is niet altijd makkelijk. Praat afzonderlijk met de leden van je groep over welke ervaring zij zouden willen halen uit de reis. Het verzamelen van ieders commentaar zou je kunnen helpen bij het bepalen van de doelstelling in de eerste stap in het plannings- en voorbereidingsproces. Als de groepsleden elkaar van te voren niet kennen, is het plannen van bijvoorbeeld een wandel- of kampeerweekend wel een goed idee. Om elkaar zo beter te leren kennen. En kun je gelijk zien of iedereen wel met elkaar kan opschieten.

Als je met kinderen reist, zorg er dan voor det je weet wat hun grenzen zijn en ga daar niet overheen. Hou je plannen flexibel en weest bereid om compromissen te sluiten. Als kinderen vermoeid raken zijn ze snel prikkelbaar dat zou zomaar de dag voor iedereen kunnen verpesten. Als je tijdzones passeert, geef kinderen dan de tijd om te acclimatiseren. En bouw rustdagen in je reisroute. De sterkste, fitste leden van de groep kunnen deze dagen gebruiken voor wat extra uitdagende excursies, indien zij dit wensen.

Voor meer informatie zie: Planning & Voorbereiding – Deel 3 – Stel je groep samen

Begroting

Nadat het ruwe plan is opgesteld, je weet waar je naar toe gaat en met wie, moet je een realistisch begroting gaan uitwerken. Hoeveel gaat het geheel kosten, denk hierbij o.a. aan vervoer, verblijf, voeding, uitrusting, etc. Het is belangrijk om dit bijtijds te doen om eventueel de begroting aan te kunnen passen. Indien het totaal meer wordt als dat je zou willen besteden. Onderschat de kosten niet en bouw iets van een reserve potje in van ten minste 15 procent van het totaal voor onvoorziene uitgaven.

Voor meer informatie zie: Planning & Voorbereiding – Deel 4 – Opstellen van de begroting

Verzekering

Als je op reis gaat, kijk dan altijd even de (reis-)verzekering na. Zorg ervoor dat je met je verzekering gedekt bent voor alle activiteiten die je gaat ondernemen. Maar kijk ook voor je leven, gezondheid en je bezittingen die je mee op reis neemt. Als je met een groep reist dan is bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering ook van belang, of een groepsreisverzekering wel handig.

Voor meer informatie zie: Planning & Voorbereiding – Deel 7 – Papierwerk en verzekering

Medische voorzieningen en fitness

Het ligt er natuurlijk geheel aan waar je naar toe gaat. Maar als je naar afgelegen gebieden gaat en je twijfelt of er voldoende medische hulp in de omgeving daar is, dan is het altijd handig om iemand in de groep te hebben die voldoende kennis heeft van EHBO. Praat hierover met de leden van je groep. En kijk of er eventueel iemand bereid is een EHBO cursus te doen. Ga na of er voor dat gebied bepaalde vaccinaties nodig zijn. Of een bepaalde medicatie, zoals malaria tabletten nodig zijn. Kijk ook naar het uithoudingsvermogen van de leden van je groep. Misschien is het verstandig om van te voren een paar trainingsweekenden in te lassen, zodat het uithoudingsvermogen enigszins gelijkgetrokken kan worden.

Voor meer informatie zie: Planning & Voorbereiding – Deel 8 – Medische voorbereidingen

Vervoer

Denk na hoe je het beste je groep en alle uitrusting kunt vervoeren naar de plaats van bestemming. Houd in gedachte dat de hoeveelheid van de bagage die je meeneemt de manier van reizen zal beïnvloeden.

Als je je reis of wandeltocht zo gepland hebt dat je een ronde maakt, dus begint en eindigt op dezelfde plaats, kun je makkelijk naar die locatie toe rijden. En daar bijvoorbeeld je auto of huurauto laten staan. Afhankelijk van de grote van de groep kun je er voor kiezen om met meerdere auto’s te gaan. Of misschien is het wel leuker om een busje te huren om met elkaar te gaan (in het bijzonder met een groep jongeren).

Als je van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen, controleer dan of er een directe verbinding is naar het begin van je route. Of dat er overgestapt moet worden en tussenstops zijn. Vooral bij dat laatste spelen de tijden een rol, zodat die goed op elkaar afgestemd worden. Ook is het aan te raden, als je met een groep reist, om van te voren zitplaatsen te reserveren. Liefst deze zo vroeg mogelijk boeken. Wees voorbereid op eventuele vertragingen of annuleringen. Met een noodplan en een budget voor het geval je geconfronteerd wordt voor onverwachte verblijfskosten als je gestrand bent.

Als je reist per vliegtuig, informeer dan wat het toegestane gewicht is en wat je zou moeten bijbetalen als je dat zou overschrijden. Het reizen met het vliegtuig is ook bepalend voor de hoeveelheid aan uitrusting je met je meeneemt of mee kunt nemen.

Uitrusting

Nadat je besloten hebt waar de reis naar toe gaat, je groep hebt samengesteld, weet wanneer je gaat en wat je gaat doen als je er bent, kan je een lijst van persoonlijke- en groepsuitrusting maken. Hierover kom ik in ander blog artikelen nog wel op terug. Want dat is natuurlijk geheel afhankelijk van wat je van plan bent te gaan doen en waar je naar toe gaat. Dat zou te complex zijn om dat in één blog artikel te omvatten. Hierover later meer…

Afsluiter Outdoors