Een deel van je voorbereiding voor de reis is om erachter te komen welke medische problemen het team kunnen beïnvloeden en hoe je jezelf moet beschermen. De medische problemen die je het meest waarschijnlijk zult tegenkomen, zijn afhankelijk van jouw bestemming. Volg het advies op dat wordt gegeven in actuele reisgidsen voor de regio die je bezoekt en neem contact op met gespecialiseerde medische organisaties voor actueel advies en richtlijnen.

Dit is het achtste deel in een reeks van acht delen, waarbij ik je mee wil nemen in het plannings- en voorbereidingsproces voor een goede reis of wandeltocht. En zo hoop ik dat het jou ook zal helpen in de planning en voorbereiding van jouw reis of wandeltocht. Lees bij dit artikel ook het woordje reis ook als wandeltocht.

Jouw huisarts is het beste aanspreekpunt om elke vraag te beantwoorden met betrekking tot je huidige lichamelijke gezondheid en hoe deze kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld verandering van dieet of extreme klimatologische omstandigheden. Een vaccinatieprogramma kan bescherming bieden tegen enkele van de endemische gevaren van ziekten, terwijl speciale kleding of slaapnetten je zullen helpen beschermen tegen de insecten die de ziekten bij zich dragen. In andere gevallen kun je een slechte gezondheid of letsel voorkomen door potentiële risico’s te kennen en je gedrag dienovereenkomstig aan te passen. Je moet ook weten welke medische voorzieningen en hulpdiensten beschikbaar zijn in het gebied dat je bezoekt, en of je er gratis gebruik van mag maken.

Vaccinaties

Voordat je vertrekt, moet iedereen die op reis gaat alle vaccinaties hebben die specifiek vereist zijn voor het gebied waar je naartoe reist, waaronder meningitis, hondsdolheid, hepatitis A en B, gele koorts en tuberculose, evenals de standaard polio, tetanus (soms gegeven met difterie) en tyfusvaccinaties die je mogelijk al hebt.

Individuele teamleden moeten verantwoordelijk zijn voor het controleren of ze boosters van eerdere vaccinaties nodig hebben, maar het kan zijn dat je de relevante informatie moet verstrekken en hen eraan moet herinneren om ervoor te zorgen dat ze voldoende worden beschermd. Als je met kinderen of jongeren reist, overleg dan met hun ouders of verzorgers om vaccinaties te regelen. Iedereen moet ervoor zorgen dat alle benodigde vaccinatiebewijzen in orde zijn.

Afhankelijk van jouw bestemming kunnen malaria-tabletten nodig zijn, en je moet ruim van tevoren weten wanneer je met de kuur moet beginnen. Jouw huisarts of reisagent beschikt mogelijk niet over deze informatie of is niet volledig up-to-date, en het kan de voorkeur hebben om contact op te nemen met een medische organisatie (GGD) die gespecialiseerd is in endemische en tropische ziekten en die over de meest recente informatie voor reizigers beschikt. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden ook vaccinatieadvies aan.

Controles

Laat een volledige medische controle ondergaan voordat je op reis gaat als je voor langere tijd weggaat, of als je naar een ontwikkeld land reist waar de medische diensten misschien niet zo goed zijn als thuis, of als je weet dat medische zorg erg duur zal zijn.

Als een gekwalificeerde arts of medic je tijdens de reis vergezelt, kan deze worden gevraagd om de teamleden te controleren. Individuen moeten ook worden gevraagd om een ​​vragenlijst in te vullen met betrekking tot hun medische geschiedenis in het verleden, alle voorgeschreven medicatie die ze momenteel gebruiken en alle medicijnen of voedingsmiddelen waarvoor ze allergisch zijn.

De ouders of verzorgers van kinderen of jongeren dienen namens hun kinderen om deze informatie te worden gevraagd, en dienen een formulier te ondertekenen dat toestemming geeft voor het geven van medicatie aan het kind in geval van nood.

Zorg ervoor dat alle teamleden een redelijke standaard van fysieke fitheid hebben. Dit zal ze helpen om te acclimatiseren aan de moeilijkere leefomstandigheden buitenshuis, en zal ze minder vatbaar maken voor verwondingen. Iedereen die twijfelt over een aanhoudend gezondheidsprobleem, moet voor vertrek naar zijn eigen arts gaan. Als je denkt dat de toestand van een persoon een risico kan vormen voor de rest van het team, moet je hen misschien vragen om af te haken.

Tandheelkunde

Aanhoudende kiespijn zal jouw reis bederven en als je langer dan een paar weken weggaat, kan verwaarloosd tandbederf leiden tot een abces, infectie en zelfs bloedvergiftiging. Laat je tandarts controleren voordat je op reis gaat als je de tandarts niet recentelijk hebt bezocht, en laat voldoende tijd over voor een behandeling die nodig blijkt te zijn voordat je op reis gaat. Als je naar grote hoogte of naar een heel koud land gaat, kunnen lokale klimaatomstandigheden ernstige kiespijn veroorzaken in ongevulde holtes.

Afsluiter Outdoors