Wandelen is leuk, wandelen is fijn, en ik kan er ontzettend van genieten. Maar er zijn van die dingen waar ik me mateloos aan kan irriteren en dat is wel de gemakzucht van anderen. Natuurlijk ben ik ook wel eens gemakzuchtig, dat ga ik niet ontkennen, maar het argeloos weggooien van die Sultana verpakking of dat lege waterflesje of blikje is er bij mij niet bij.

Maar al te graag ben ik te vinden in het Nationaal park de Kennermerduinen en daar geniet ik dan ook van wat de natuur om mij heen te bieden heeft. Maar wat mij dan een doorn in het oog is, is als ik zwerfafval onderweg tegen kom.

Is het nou werkelijk zo moeilijk om je eigen troep op te ruimen? Om die verpakking van die Sultana of mueslireep gewoon in je zak te steken en in de eerste de beste prullenbak te deponeren? Want ja, die staan er ook in de Kennemerduinen weet je. Je neemt het tenslotte ook mee van huis. Maar nee, uit gemak wordt het op de grond weggegooid, je had het zeker niet meer nodig? Doe je dat thuis ook, dat als je iets gegeten hebt, de verpakking gewoon op de grond gooit? Of knikker je het thuis wel in de prullenbak? Waarom dan niet daar waar je loopt?

En heb je wel eens nagedacht over de gevolgen van deze actie, wat het kan betekenen voor een Schotse Hooglander, een van de herten of elk ander dier wat daar rondloopt? Want zij kunnen het verschil niet zien tussen voedsel en plastic. Nee, dat dacht ik wel, anders had je het net als ik wel in je zak gestoken.

Dan mag je blij zijn dat er ook nog mensen zoals ik daar rondlopen die wel de troep achter je kont opruimen en nadenken over de mogelijke gevolgen. Je zal het vast wel met me eens zijn dat het niet goed voor de natuur en het milieu is. Maar wat had het fijn geweest als je wel over de gevolgen van je actie had nagedacht en het in je zak gestoken had. Het maakt mij niet uit om het op te pakken, maar dan denk ik tjonge, het is wel makkelijk hè als een ander het voor je opruimt.

Hoe lang duurt de afbraak van zwerfafval in de natuur?

Maar goed, je zult ook vast niet nadenken over hoe lang zwerfafval in de natuur blijft liggen voordat het verdwijnt. Het duurt best wel lang hoor, eigenlijk te lang. Ik zal je hierbij even wat voorbeelden geven, die ik even voor je opgezocht heb:

Ca. 1 maand
Keukenrol, kranten en papieren zakdoeken worden ongeveer in een maand afgebroken. Maar onder de grond doet een vel keukenrol er veel langer over.

6 weken
Ontbijtverpakkingen, papieren zakken en bananenschillen. Bananenschillen zijn gemaakt om het vruchtvlees te beschermen en bevatten taaie cellulose, dat ook in cellofaan voorkomt.

2-3 maanden
Karton en melk- en sappakken die behandeld zijn met een laagje was doen er, afhankelijk van de dikte van het karton, 2 tot 3 maanden over om afgebroken te worden.

2 jaar
Sinaasappelschillen, multiplex en sigarettenpeuken. Er zitten meer dan 600 stoffen in sigaretten, waaronder celluloseacetaat. Deze kunststof zit in 95% van de sigarettenfilters en breekt maar heel langzaam af.

5-10 jaar
Plastic boodschappentas of zak

20-25 jaar
Kouwgom

50 Jaar
Blikjes van blik, autobanden en leer hebben allemaal een afbraaktijd van zo’n 50 jaar.

75-80 jaar
Chipszakken lijken misschien dun en kwetsbaar, maar toch doet de natuur er 75 tot 80 jaar over om het metallische plastic vliesje af te breken.

200 jaar
Frisdrankblikjes van aluminium moet je vooral recyclen, want ze zijn heel moeilijk afbreekbaar. Bovendien kun je drie uur televisie kijken met de energie die het hergebruik van één blikje bespaart

500 jaar
Veel plastic flessen zijn gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), dat bijna onafbreekbaar is. Volgens sommige wetenschappers zijn er blijvend sporen van chemicaliën in de bodem waar een plastic fles gelegen heeft.

1-2 miljoen jaar
Glazen potten en flessen bestaan vooral uit silica, een van de meest stabiele en permanente mineralen op aarde.

Nog langer
De allergrootste vervuiler en langdurigste ongenode gast in de natuur is de batterij. Het dunne metalen omhulsel wordt uiteindelijk wel afgebroken, maar de chemicaliën van binnen zijn de grote boosdoeners.
Zinkchloride, lood, kwik en cadmium voelen zich thuis in de grond, blijven voor onbepaalde tijd bestaan en blijven bovendien giftig.

Overgenomen van: Wibnet.

En wat dacht je dan van je plastic mueslireep verpakking? Wel, zo’n 10 tot 20 jaar.

Waar vind je nog meer zwerfafval?

Zwerfafval vind je helaas overal. Op straat, in parken, in de vrije natuur, etc. Veel afval in de natuur verdwijnt gewoon nooit uit zichzelf, tenzij we zelf de handen uit de mouwen steken. Kijk maar eens om je heen als je aan het wandelen bent. Ook als ik op het strand komt dan zie ik vaak veel afval liggen. En het meeste nog naast de afvalbakken, want dat ruimt diegene wel op die de afvalbakken komt legen, toch? Dat vind ik eigenlijk ook zo’n ergernis.

Maar eerlijkheidshalve moet ik hierbij zeggen dat ik die troep bij zo’n vuilnisbak meestal ook laat liggen. Het heeft iets irritants om andermans rommel op te ruimen. Maar kom ik tijdens het wandelen zo af en toe wat tegen dan ben ik de beroerdste niet om even te bukken en het op te pakken. Echter, doordat we de laatste jaren een enorme assortiment kleine frisdrank- en snackverpakkingen hebben gekregen is de hoeveelheid zwerfafval ook enorm toegenomen. Jongeren zijn de grootste vervuilers maar vergis je niet, 18 procent van de zwerfvervuilers is 50 jaar of ouder.

Wist je dat veel van dit soort zwerfafval in de zeeën en oceanen terecht komt en daar ronddrijft? Ongeveer 100 miljard kilo plastic drijft momenteel in de oceanen en ieder uur komt er via alle rivieren 1,2 miljoen kilo plastic bij. Al dat plastic valt in het water uiteen in hele kleine stukjes. Het leidt tot ernstige milieuschade voor mens en dier. VN-organisatie UNEP schat dat al dit plastic jaarlijks de dood veroorzaakt van meer dan een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren.

Een groot gedeelte van de Plastic Soep ontstaat dus al op het vaste land! En daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor.

Afval, wat doe ik ermee?

Als ik aan het wandelen ben zal ik mijn eigen afval never nooit niet zomaar neergooien. Zo’n verpakkinkje steek ik gewoon in mijn broekzak. Dat is voor mij eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Ook heb ik standaard een klein pedaalemmer zakje bij me die dienstdoet als vuilniszak en zo neem ik mijn eigen afval gewoon met me mee tot de eerste de beste prullenbak of het gaat terug thuis in de prullenbak. En dat doe ik niet alleen tijdens het wandelen, maar ALTIJD..!!

Wat kun jij er aan doen?

Het is eigenlijk vrij simpel en het gaat in de eerste instantie over bewustwording. Maar wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is ook een vuilniszakje mee te nemen tijdens een wandeling. Hoe klein je bijdrage ook is, samen maken we een groot verschil. Het succes ligt op straat, je hoeft het alleen maar op te rapen. Ook als je af en toe een blikje of een stuk plastic opruimt, is dat al de moeite waard.

Als iedere Nederlander elke dag een stukje plastic opruimt, is het probleem van zwerfafval snel opgelost. Samen opruimen is nog effectiever én gezelliger. Dat kan eventueel ook via TrashWalking met het organiseren van een TrashWalk. Een TrashWalk is een wandeling door een groep mensen, waarbij het tegengekomen zwerfafval meegenomen wordt. De uitgangspunten van een TrashWalk zijn gezelligheid en een schonere wereld. Dat willen we toch eigenlijk allemaal?

Met hetzelfde gemak, gooi je het in de afvalbak!